!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pimp My Profile

Thursday, May 05, 2011

FAKTA ATAU AUTA..


meyhh..smlm ak dok borak2 ngn supervisor yg jaga ak kt QC painting ni..mcm2 cite la bro ni.hahaha. tp kali ni,ade sorg org lame borak2 ngn ak..die kira bwah supervisor ak..name die Mr Z la plak..hehehe
ok,ak nk habak skit..xtau la btoi ke dak..tp klu ak tipu kira Mr Z ni la yg tipu ak..huhu. mcm ni, org dok complaint kete2 Proton..tu la,ni la..mace2. bukan nk sokong kete nasional,tahu nk condem jer.. pehhh.. dah pandai dah nk backup2 Proton ni..hahaha.

1st skali kn pnah dgr x org2 kt luar sne complaint psal kete exora..mcm2 kn..tp yg femes org ckp kete exora ni ble naik bukit kena tutup aircond la,xde power la..diorg complaint yg kononnye exora ni body besor tp pkai 1.6L je,so xde power.. haaa,diorg tau x yg avanza tu 1.3L je mase awal2 kuar.. Proton cuba nk buat ape yg Toyota buat..persaingan sihat org kate..hehehe tuk jawab soklan exora xde power ble naik bukit tu,ak cuba la sembang2 ngn Mr Z ni..sikit2 ak korek..hehe. Die cite la yg sume2 tu sbnrnye persepsi org2 kt luar je..mane ade exora kena tutup2 aircond n bla bla bla.. die ckp org R&D sendiri dah test kete tu,nk tau cmne die test.kereta exora tu diorg isi ngn 8 tong yg berisi pasir yg berat nye dlm 70kg-80kg..thne diorg try naik bukit..OK jer..xde masalah pn..Mr Z ckp naik genting pn steady jer..so ape masalah nye??? ala,klu nk ikut logik pn..xkn la kete tu bole dipasarkan klu ade masalah2 cm2..logik la skiek.engineer dah kaji awal2 sblom nk design kete tu..lg satu kete tu msti dah jalani mcm2 test utk lepas Qality Control..

Pas2,tau x yg psal Proton Inspira plak..xtau la,ni ak dgr dari org2 kt luar sne..diorg ckp Inspira ni sbnrnye tiru Lancer..btol kew???haaa, ni jwpn nye..korg msti terkezuuut..hahaha. byk org xtau psal ni..Mr Z la yg cite kt ak..die ckp klu org yg minat amik tahu psal kete2 msti die tau pnye.. sbnrnye design asal Lancer tu dtg dari Proton..so??sape yg tiru sape skang..?hehe. Designer2 dari mcm2 negara kt Proton ni diorg dah design kete tu awal2..diorg antar la ke Jepun sbb computer n teknologi diorg lebih canggih..mase tu la kajian n improvement demi improvement dibuat..so,last2 skali Mitsubitshi yg keluar kn design tu dlu..citenye cmni,awal2 dulu sejarah Proton ni sbnrnye Mitsubitshi ada sham dlm 30% lbey..Proton ngn Mitsubitshi dulu kira bergabung la..kilang main plant kt Shah Alam ni Japan yg buat..Proton mmg pkai teknologi Japan dlm bidang automotif ni..so,klu nk cite bab2 mcm ni sbnrnye asal2 nye mmg Proton ni develop daripada sistem Japan..mmg Proton bli teknologi Japan..sbb malaysia xde keparan dan teknologi mcm diorg..InsyAllah akan dtg bakal2 Engineer Malaysia mampu develop dan bersaing ngn Japan..hehe=)

lagi satu kisah menarik ak dpt dari Mr Z tu..sambil ktorg jalan2 tgk bahagian2 kt painting shop tu..die pn bercerita la..mase tu kami berjalan kt satu tmpt ni,ade la tmpt mesin2 pe jadah ntah..kami msok celah2..hahaha.pas2 die pn 2njuk la yg kt kawasan ni keras die ckp..klu malam2 xde org brani nk lalu situ,...pergh!! wa ckp lu..meremang bulu roma den..ak pn tye la ape psal kn..Mr Z pn jwbla tmpt ni malam2 org bese nampak pmpn rambut pnjg pkai baju putih... mak ai!! ade jugak bnde2 ni dlm kilang2 besor ni..aiseyh..nk percye ke x terpulang la..die siap ckp Harun Din pnah dtg sni tangkap bnde tu..tp tula bnde tu dtg blk..ntah sape pnye kije ntah.die ckp ade bdk2 ni puja bnde2 ni,men no ekor katenye..ntah la.. pas2 Mr Z pn cite la lg bnde2 ni..bkn pe ak yg sibok nk tye..hahahaha. die pn ckp la ade satu kes lg ade bdk pnah nampk.time tu waktu pukul 7pm lbey la.. korg bayangkn la ble kereta yg sudah disiap paint baru keluar daripada oven,tbe2 bnde tu duduk dlm kereta tu..perghh,b'getar wa dgr bai!!! hahahaha
(p/s: untuk process painting ni kereta2 adela perlu jalani process tertentu, 'line' akan bergerak dari satu process ke process lain.. Oven diperlukan untuk process pemanasan kereta yg telah di painting, kt dlm painting shop ni ade 4oven yg 1biji kereta perlu lalu.. oven yg ak cite kt atas ni oven yg la
st skali yg mane suhu nye dlm 175C-200C)...



3 comments:

Anonymous said...

Gua dulu duk kt Proton Shah Alam... keje kat die maintenance dkt RND nun. Gua pernah kena kacau dengan Mat Leha kt situ, over time sampai pkul 3 pagi masa pre production Exora. Kalu balik time senja lalu kat stamping line mesin D1 rasa lain macam. Rupanya mesin itula yang makan orang sekitar 2002 dulu... sampai sekarang mesin tu ada dan masih digunakan....

Anonymous said...

Heisse Teenies ab 18 live hinter der eigenen webcam.
Willst du mit ihnen chatten? Melde dich jetzt gratis an und du erhälst sofort 50 Coins für die cam shows kostenlos!
Beobachte tabulose [b][url=http://free-teen.org]Teen Webcams[/url][/b]. Gerade erst 18 und schon so geil.

[url=http://losplayoffs.com/forums/memberlist.php?mode=viewprofile&u=69507]Amateur Teens[/url]
[url=http://webdn13081122.labnhatnghe.info/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=76494]Free Teen[/url]
[url=http://forum.zen-cart.com.br/memberlist.php?mode=viewprofile&u=4202]Teens ab 18[/url]

[url=http://painlesspablo.com/images/guest/index.php?showforum=1]Teen Livecam[/url]
[url=http://www.shiftmods.com/shift/index.php?topic=4412.new#new]Live Teens[/url]
[url=http://rc2.forumtech.ca/index.php?topic=4797.new#new]Teen Livecam[/url]

http://consultant-mk.com/user/FreeTeeny/ http://loptopfilm.com/user/LiveTeeni/ http://www.filminrussia.com/images/guest/index.php?showuser=4009 teen free[/url]

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)